یکی از پرسشهایی که بطور مکرر در زمان مشاوره از کارشناسان حقوقی این مجموعه مطرح میشود این است که حرف مشارکت در ساخت تهران بر چه اساسی تعیین میشود و سهم مالک و سازنده چقدر است. در ادامه توضیحاتی پیرامون عرفِ مشارکتِ تهران ارائه شده است.
زمانیکه صحبت از یک پروژه مشارکت در ساخت مطرح میشود، اولین و اساسی ترین پرسشی که توسط مالکین محترم مطرح میشود این استکه سهم مالک و سازنده چقدر است؟ چند درصد است؟ عرف مشارکت در ساخت در تهران بر چه اساسی است؟
بحث، تبادل نظر و چانه زنی در مورد سهم طرفین تکراری ترین گفتگو قبل از انعقاد قرارداد است که این موضوع از نظر کارشناسان و سازنگان مجرب کاملا طبیعی است !
عرف مشارکت در ساخت در تهران ( و در بسیاری از شهرهای بزرگ ) رقم ثابت و مشخصی نیست.
تورم و نوسان قیمت مصالح و زمین و عدم ثبات اقتصادی مهمترین عامل است اما عوامل دیگری نیز وجود دارد که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
بسیار خوب بود اگر میتوانستیم یک جدول بر حسب متراژ زمین، تعداد طبقات و همچنین مناطق و محله های تهران تنظیم کنیم و هر زمان نیاز به مراجعه بود از آن استفاده میکردیم ولی انجام اینکار واقعا امکان پذیر نیست. همانطور که پیشتر اشاره شد عدم ثبات اقتصادی یکی از دلایل آن است. سایر موارد عبارت است از:
اگرچه این مورد نباید تاثیر چندانی در درصد مشارکت در ساخت داشته باشد اما برخی سازندگان نقطه نظرهای خاصی در مورد املاک کمتر از 60 متر دارند.
زمینهای کلنگی کوچک معمولا در کوچه های باریک قراردارند و دردسرهایی برای سازندگان ایجاد میکند ( مشکلات تخریب و مواردی از این قبیل ). همین موضوع باعث میشود که برخی سازندگان بکلی قید چنین املاکی را بزنند. از طرفی سازنگانی هم وجود دارند که متخصص انجام چنین پروژه هایی هستند. به هر ترتیب نظر سازنده در این مورد بیش از عرف اهمیت دارد و اگر شما مالک چنین ملکی هستید بهترین راه شناسایی و گفتگو با سازنده ای است که بالاترین درصد را پیشنهاد میدهد.
طبیعتا هرچه ارزش ملک بیشتر باشد درصد مالک را بیشتر خواهد کرد ولی این تابع حد و حدودی است که بیتشر از 55 به 45 و یا حداکثر 60 به 40 به نفع مالک نخواهد بود. در سایر موارد عرف تقریبی 50-50 است. کمی بیشتر یا کمتر ( بلاعوض و قرض الحسنه )
توضیح این موضوع کمی پیچیده است و گاهی اوقات یک تفاهم کلی بین مالک و سازنده صورت میگیرد.
اگر حداقل تراکم مجاز در تهران را 4 طبقه در نظر بگیریم بدون در نظر گرفتن قیمت ملک، بلاعوض و قرض الحسنه سهم طرفین 50-50 خواهد بود.
در تراکمهای بالا مثلا 7 یا 8 طبقه، طبقات اول ( 5 طبقه اول ) سهم مالک بیشتر خواهد بود و طبقات آخر سهم سازنده. برای ساختمانهای 10 طبقه به بالا شرایط پیچیدگی های بیشتری خواهد داشت ( بسته به اینکه زمین مسکونی باشد یا تجاری و اداری، مسکونی با واحدهای تجاری و ... )
بافت فرسوده : ساخت و ساز در بافتهای فرسوده تهران مزیت یک طبقه تراکم تشویقی را دارند.برای متراژ زمین ( کلنگی های متراژ بالا ) و تجمیع دو یا چند پلاک نیز مشوقهایی از طرف شهرداری درنظر گرفته شده است.
بافت ناپایدار : توضیح بافت ناپایدار نیازمند توضیحاتی است که در آینده در یک مطلب جداگانه به آن خواهیم پرداخت
اینک مالک یا مالکین مبلغی را به عنوان قرض الحسنه یا بلاعوض از سازنده دریافت کنند یا خیر در سهم طرفین قرارداد مشارکت در ساخت در تهران تاثیر دارد بطوری که دریافت این مبلغ سهم سازنده را بسته به میزان آن افزایش خواهد داد.
عرف منطقه یک تفاهم نانوشته بین سازندگان فعال در منطقه است که تمامی آنچه که پیشتر اشاره شد را تحت تاثیر قرار میدهد.
از آنجا که قیمت زمین یا ملک کلنگی هر منطقه با مناطق دیگر متفاوت است ( قیمت املاک از جنوب به شمال تهران افزایش میابد. همینطور از شرق و غرب به سمت مرکز به ویژه در شمال تهران ) و پروژه های ساخت و ساز در تهران بسیار زیاد است بصورت طبیعی هر منطقه یک عرف نسبتا مشخصی دارد.
اگر قصد دارید ملک کلنگی خود را بسازید و با خواندن مطالب بالا دچار سردرگمی شدید باید بگوئیم که جای نگرانی نیست !
همه آنچه که در بالا اشاره شد بیشتر برای این منظور است که شما در هنگام عقد قرارداد تیزبین باشید.
شما برای شروع یک پروژه مشارکت در ساخت نیازی به دانستن عرف مشارکت در ساخت در تمامی محلات تهران را ندارید و زمانیکه سازنده مورد نظر خود را یافتید در مورد چند و چون قرارداد کاملا آگاه خواهید شد.
کارشناسان خبره و مشاورین حقوقی گروه پلی آماده پاسخگویی، مشاوره و تنظیم قرارداد مشارکت در ساخت در تهران هستند. کافیست با ما تماس بگیرید.